Traktorikaupoilla ja keväisissä töissä

oplus_1048576

Menin 1982 Vantaan Tikkurilaan Keskon päävarastolle töihin. En viihtynyt siellä kauan. Toimettomalle se olisi ollut varsinainen suojatyöpaikka. Kuvittelivat, että maalaispojalla menee jossain työssä puolipäivää. Tunnissa tehty ja uutta kysymään. Välillä tilauksia kooten. Liikaa joutenoloa.

Siirryinkin varsin pian ”pehtooriksi” Sipoon Talmankylälle. Pieni maatila, jossa ratsastustalli ja kymmenkunta hevosta. Omistajana Helsingissä asuva hivenainelääkäri. Tehtäväni oli kiinteistöjen huolto, hevosten kengittäminen ja maataloustyöt. Tuohon aikaan ei vielä muoviset aitatolpat olleet yleisiä. Hain metsästä tarvittavat puut ja talven aikana veistelin aitatolpat. Naapuri sanoikin minulle, että ensimmäistä kertaa hän näkee siellä kunnolliset aidat.

Naapuri, sen ajan mittapuun mukaan iso viljanviljelijä. Nuoren miehen silmään upeita isoja Tw Fordeja peltotöissä. Heillä oli myös yksi Fordson Super Major traktori, jossa tunteja vajaat 3000. Huoltomies oli aina huoltanut tilan traktorit. Kysyin josko sen myisivät. Ei ollut myynnissä. Sanoin kuitenkin, että jos joskus tulette sille päälle, niin ottakaa yhteyttä. Kuinka ollakkaan, vuosia myöhemmin sain lankapuhelun, että nyt se olisi myynnissä. Itse en traktoria tuolloin tarvinnut, mutta serkkupojan vanha valurautavanteinen Mörkömajuri oli leikannut moottorista kiinni.

Ajelimme vanhemman veljen ja serkkupojan kanssa Sipooseen ja kauppa syntyi. Majori laitettiin junaan ja ajelin sen Parkanosta Kanttinkylän perukoille. Siellä se on vieläkin.

Palataanpa tähän päivään. Vapun aikoihin kuten videostani näkyy, mökillä oli varsin turvallista. Puolustusvoimilla oli Niinisalossa harjoitukset, Apache helikopterit pörräsivät useana päivänä. Tykistökin harjoitteli. Niihin ääniin olen jo lapsuudesta asti tottunut. Pohjankankaan harjoitusmaasto taitaa olla ainoita sisämaassa, jossa voidaan tykeillä ampua.

Muuten vapun aika meni nurkkia siivotessa ja tietysti tärkein, kesäperuna on harson alla. Toivottavasti Juhannuksena kattilassa. Keskikesän juhla lähestyy. Mikäs sen parempaa, uusi vihta, savusauna ja uudet perunat omasta maasta. Niistä on kesä tehty.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *