Jauhelihapula

Julkisuudessa on viime viikot kohistu jauhelihapulasta. Syyksi on arveltu, että tuottajat eivät myy eläimiään huonon hinnan takia. Totta tarinoissa on se, että tuottajahinta suomessa on ollut liian alhainen tuotantokustannuksiin verrattuna. Tämän hetkisen jauhelihapulan kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Jauhelihan raaka-aineena on lähes kokonaan maitorotuun perustuvat teuraseläimet. Lypsykarjassa kun syntyy vasikoita, niin osa lehmävasikoista jää tilalle. Karkeasti ottaen 60-70 % kaikista syntyneistä vasikoista lähtee ulos tilalta teuraskasvattajille. Lypsylehmien määrä on vähentynyt 10 vuodessa 55 000 kpl ja viime vuonnakin vähennys oli 3% tienoilla. Teuraskasvatuksessa ei siis ole riittävästi enää eläimiä ja samaan aikaan naudanlihan kulutus on noussut. Elikkä tosiallinen syy siis on lypsykarjojen väheneminen. Tämä taas on johtunut idänkaupan tyrehtymisestä ja maitotuotteiden kulutuksen vähenemisestä.

Toisin sanoen, jos haluamme tähän maahan lisää naudanlihaa, niin lypsylehmien määrää pitäisi lisätä. Tässä sitten kapellimestarin paikalla ovat meijerit ja heidän maksama hinta maidosta. Sieltäkään ei silti nopeaa apua tulisi. Lehmävasikka kasvaa siemennyskelpoiseksi hiehoksi 13-15 kk ja poikii sitten vasikan 22-24 kk ikäisenä. Syntynyttä vasikkaa kasvatetaan teuraaksi 18-20kk. Jos heti huomenna syntyisi kosolti lehmiksi tarkoitettuja vasikoita , niin 3,5 vuoden päästä se ehkä näkyisi lisääntyvinä teuraina, Siinäkin on yksi mutta, karjoja lopettaa silläkin välin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *