13. huhti, 2022

Muistoja Karpaaterilta osa 58. Dynamiittia

Olin varmaan viisitoista kesäinen, kun naapurin pojat kertoivat, että heidän aitassaan oli vanha laatikko, jossa oli dynamiittia. Tuohon aikaan kuka tahansa täysi-ikäinen sai nimismiehen luvalla ostaa dynamiittia kivien räjäyttämiseen tai kaivon syventämiseen yms. Tietysti mielenkiintoni heräsi välittömästi. Neuvottelujen jälkeen pojat olivat sitä mieltä, että kyllä siitä minullekkin parikymmentä pötköä liikenisi.

Sain muovikassissa hieman yli kaksikymmentäpötköä ja nalleja, mutta tulilangat puuttuivat. Kokemukseni dynamiitista olivat ainoastaan lännen elokuvista. Trasselista kiersin langan, jonka kastelin bensiiniin.

Ensimmäinen koeräjäytys oli Kiviniemessä. Löin heinäseipäällä muurahaispesän alle reijän ja laitoin pötkön dynamiittia. Tulilangassa tuli meni heti nalliin, mutta ei räjäyttänyt sitä. Odottelin aikani kalliolohkareen takana ja kun tuli kuumensi nallin, niin silloin räjähti. Ilma oli sakeana pölystä ja pistävä muurahaishapon haju valtasi ilman. Maassa oli ehkä neliön kokoinen kraatteri, jota muistan isäni myöhemmin ihmetelleen.

Toisen koeräjäytyksen suoritin kallion päällä, jossa kasvoi koivu. Tyven ja kallion väliin sai laitettua pötkön dynamiittia. Koivu lähti kuin Sputnik taivaalle. Enempää en räjäytyksiä tehnyt paitsi yhden opetusmielessä, kun dynamiittilastini oli Vähä-Ojan Toivolta lainaamani automaatti Tunturin sarvissa (muovipussissa) siirtynyt Karvian perukoille. Mitä siellä sitten räjäytettiin onkin ihan oma lukunsa.

Mielenkiintoista oli, ettei dynamiitin alkuperäiseltä omistajalta koskaan tullut mitään viestiä. Epäilen sen johtuneen siitä, että siellä oltiin hieman leväperäisiä asian kuin asian suhteen. Todennäköisesti ei koskaan edes huomattu. Siinä ei olisi kunnian kukko kotonani laulanut, jos tieto olisi sinne kiirinyt. Vanhemmat olivat asiasta autuaan tietämättömiä.

Näin vuosikymmenien jälkeen on pakko todeta, että melkoisen vaarallisia leikkejä on tuolloinkin klopeilla ollut. Tietysti noissa oli vain oma terveys ja miksei henkikin vaakalaudalla

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu