31. touko, 2021

Lähi-Idän konflikti

Lähi-idässä käytiin jälleen 11 päivää kestänyt kahakka Israelin ja Palestiinalaisten (terroristijärjestö Hamas) välillä.  Eilen kun autoilin, niin kuuntelin Ylen ohjelman konfliktista. Täytyy sanoa, etten niin mustavalkoista uutisointia ole hetkeen kuullut. Oli pakko lopettaa kesken.

Seurasin kyseistä konfliktia tarkasti, sekä kotimaisista, että ulkomaisista tiedotusvälineistä. 

Ramadanin päättyessä muslimit ovat ärtyisiä (jos ovat noudattaneet). Tämän johdosta Jerusalemissa Al Aqsan moskeijan alueella syntyi erimielisyyksiä, kuten aiemminkin. Sotaan johtaneet syyt olivat kuitenkin perua Itä-Jerusalemin Sheik Jarkan alueelta.

Jordania valloitti Jerusalemin v. 1948 ja ajoi juutalaiset sieltä pois. Kuitenkin 1967 Jordania, Egypti ja Syyria, siis nämä kaikki kolme yhdessä suunnittelivat hyökkäystä Israeliin. Ajatuksena oli tuhota juutalaisvaltio pois kokonaan maailman kartalta. Siinä kävi hieman toisin. Israel otti takaisin Jerusalemin. Valloitti Golanin ylängön, josta Syyria oli lähetellyt kranaatteja Israeliin. Egypti menetti Siinain ja Gazan kaistan. Egyptille Israel on luovuttanut Siinain myöhemmin takaisin.

Itä-Jerusalemissa Sheik Jarkan alueella olevat muslimit ovat saaneet asua vuokralla asunnoissa, jotka ovat olleet 1800 luvulta asti juutalaisten omistuksessa. Tämä sovittiin 1967 YK.n pakolaisjärjestö UNRWA.n avustuksella. Nyt vuokra-aika on ollut päättymässä ja omistajat ovat halunneet heidät pois asunnoistaan. Tästä protestina arabit ovat jättäneet vuokrat maksamatta. Korkeinta oikeutta myöden on todettu, että heidät saa häätää. Tästä syntyi 11 päivän sota. Terroristijärjestö Hamas, joka hallitsee Gazan kaistaa halusi kerätä pisteitä ja kertoi tukevansa häädettäviä arabeja lähettämällä raketteja ja ohjuksia Israeliin n. 400 kpl päivässä. Yhdentoista päivän aikana siis noin 5000 kpl.

Raketit ovat ovat olleet suurelta osin Hamasin itse valmistamia. Siksi n. 600 kpl raketeista räjähti palestiinalaisten omalla maaperällä eli lensivät mihin sattuivat. Mahtoi tulla kuolonuhreja tiheään asutulla Gazan kaistaleella? Ei ole muuten Yle paljon asiasta hihkunut.

Israel teki taktisesti loistavan vedon hämäyksellään. He siirsivät tankkeja palestiinalaisalueen rajoille ja ilmoittivat aloittavansa maahyökkäyksen. Mitä sitten tapahtui? Hamas taistelijat luikkivat piiloon maanalaisiin tunneleihin. Maahyökkäystä ei tullut. Sitä vastoin suurin osa tunneleista pommitettiin tuusan nuuskaksi. Näitä tunneleita myöden on Egyptistä kuljetettu aseita ja suoritettu Israelin puolelta kidnappauksia.

Blogin kuvituskuva kertoo olennaisen, kun sitä pysähtyy katsomaan ja miettimään.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu