28. huhti, 2021

Työrintamalta

Kun aloittelin nykyistä leipätyötäni, niin tämä ala oli hieman erilainen. Kaikki asiakkaiden puhelut tulivat kotiin, silloin ei ollut tietoakaan matkapuhelimista. Puhelin alkoi soida aamu kuudesta ilta kymmeneen. Karjan keräilyyn lähdin vähintään kahtena päivänä viikossa aamu viideltä. Sellaista oli nuoren perheellisen elämä rivitalokaksiossa. Tuohon elämänvaiheeseen syntyi myös esikoinen, tytär, joka oli ensimmäiset kuukaudet koliikkivaivainen, eikä nukkunut yötäkään. Myöhempää elämää ajatellen, se oli murheista niitä vähäisempiä.

Silloin 50 emakkoa tahi 30 lehmää käsittävä maalaistalo luettiin suureksi. Asiakkaana lottovoittoja.

Nuoren miehen piti opetella sosiaalisuutta, keskustelua ja keskustelunaiheiden löytämistä asiakkaiden kanssa. Ehdottomana edellytyksenä oli, että puheiden oli käytävä yksiin tekojen kanssa. Lupaukset oli pidettävä. Ehkä parhain palaute oli Mynämäkeläiseltä isännältä, joka kertoi laittavansa kellonsa aikaan, kun ajoin pihaan. Se oli täsmällisyyttä. Sadat ovat myös ne kerrat, jolloin olen toiminut kuuntelevana terapeuttina, milloin mistäkin huolesta. Se on kuitenkin ollut antoisaa, niistä olen aina itsekin saanut paljon. 

Nyt on niin, että sikoja pitää olla 3000, emakkoja 800, lypsylehmiä väh 2 robotillista (120-130 kpl) ja nuoren naudan kasvatuspaikkoja 400-500 .  Oman peukaloni alla on kasvattamo, jonka matkassa olen ollut alkumetreiltä saakka ja siinä on kasvatuspaikkoja sonneille 1600 kpl kerralla. Näille rehustamossa kone tekee rehun, jossa on säilöttyä nurmea, perunaa, viljaa  ja vitamiini kivennäisseosta. Kivennäistä  lukuun ottamatta kaikki raaka-aineet ovat kotimaista alkuperää. Laitan tästä videonpätkän, kun hihnaruokkija ruokkii sonneja.

Markkinatilanteen mukaan kilpailu eri tuotantosuunnista on välillä erittäin kovaa. Siinä vanha kokenut jäärä on osoittautunut yritykselle joskus kultaakin kalliimmaksi.  Sekin on tullut nähtyä, miten nuori innokas, koulunpenkiltä tullut viisaus on totaalisesti palanut loppuun muutamassa kuukaudessa ja on ollut niin ahdistunut, että on pelännyt puhelinta, jos se soi.                                                   

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu