16. tammi, 2020

Muistoja Karpaateilta osa 46. Ammatinvalintaa

Talvella 1977 olin uuden asian edessä. 16- vuotiaan oli tiedettävä mitä elämässään aikoo tehdä. Haku ammattioppilaitoksiin oli jo talvella. Hukassa olin, kuten hyvin moni nuori tuossa iässä vielä on. Kaksi vaihtoehtoa alkoi kuitenkin hiljalleen hahmottua. Asentaja/koneistaja linjalle ammattikouluun tai maatalousoppilaitokseen tekniselle linjalle. Hain molempiin ja ja kumpaankin hyväksyttiin. Taas oli mietittävää, mutta maatalousoppilaitoksen valitsin.

Maatalousoppilaitos oli sisäoppilaitos, joten viikot asuttiin sisäoppilaitoksessa. Menon voi arvata, kun tuon ikäinen poikasakki oli kyseessä. Meno yltyi joskus hulvattomaksi. Etenkin silloin kun huomattiin, että alakerrassa asuva puutyönopettaja (”prontto”) olikin lähtenyt kotiin Kankaanpäähän yöksi. Paikkakunnan tytöiltä ei puuttunut seurustelukavereita ja jostain syystä he iltakävelynsä maatalousoppilaitoksen ohi suorittivatkin. Tangokuningatar Jaana Lammi asui kylän laidalla. Tuolloin hän oli teini-ikäinen. Myöhemmässä elämässä hänen kanssaan hetken seurustelinkin.

Koulun seppä piti pajan toimistossa Lapuan patruunatehtaan sivuosastoa. Hän uudelleenlatasi siellä omat ja hirviseurueen patruunat. Ruutia ja nalleja oli melkoiset pussukat. Erittäin turvallinen ja järkevä sijainti, pajan toimisto. Nykyään opettaja taitaisi tuollaisesta saada välittömästi lopputilin.

Sepän jäädessä kesälomalle keksimme välittömästi lataamon varaston. Parikymmentäsenttisen putken päät lyötiin littiin ja hitsillä vielä saumat päähän. Poralla reikä keskelle ja siitä putki ruutia täyteen. Iltasella menimme paikallisen tien varteen ja sijoitimme putken kiviaitaan ja sitten tulilanka palamaan. Itse seisoskelin risteyksessä noin sadan metrin päässä. Melkoinen jysäys ja ulina. Tunsin ilmavirran poskellani. Niin läheltä putki meni ohitseni lepikkoon.

Sepän tullessa lomalta töihin totuus valkeni varsin pian. Kloppilauma sai ankarat nuhteet ruutivaraston köyhdyttämisestä. Jouduimme tietysti puuttuvan ruudin korvaamaan. Sepän lataamotoiminta ei aiheuttanut muuta kuin, että ruutikaapin oveen tuli parempi lukko. Abloy.

JK. Tällä viikolla otettu kuva. Tuossa valkoisessa asuimme silloin. Koulua ei ole ollut enää pariinkymmeneen vuoteen.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu