7. marras, 2019

Ajasta ikuisuuteen osa. 3/5

Lauantai 5.12.1998 klo 06.00. Herätyskello pirisee sängyn vieressä olevalla jakkaralla. Olen nukkunut erinomaisesti, liekö syynä raikas ulkoilma ja rentouttava saunominen. Pikaisesti vesipannu kaasuliedelle ja pukeutumaan. Mökki tuntuu lämpimältä, kosteus on tiivistynyt ikkunoiden sisäpintaan. Pussikaurapuuroa ja pannukahvia, niillä lähtee päiväni käyntiin.

Astun syntymäkotini ovesta sisään, isä odotteli eteisaulan päässä. Sanoin ”Huomenta, onko veitset terävinä? ” Isäni ei varsinaisesti teurastoimenpiteeseen koskaan osallistunut, mutta oli aina teroittanut useamman veitsen viiltävän teräväksi. ”Ei ole” kuului vastaus. ”No, mikäs nyt ?” kysyin. ”Olen ollut huonossa kunnossa, mutta varastossa on välineet valmiina, kirves pitää laittaa uudelleen varteen”

Laitoin kirveen vartta valvovien silmien alla ja vilkuilin isän vasenta kättä. Se roikkui hieman luonnottoman oloisesti. Sanoin, että tuo vaiva ei nyt kotona huilaamalla parane. Tulimme varastosta tupaan ja sanoin äidilleni, että soita heti ambulanssi. Pienen terävän neuvottelun jälkeen näin toimittiin.

Sanoin, että menen tässä välissä tekemään karjakeittiön padan alle tulen, jotta vesi on kuumaa, kun Alpo tulee. Isä otti kuitenkin minua hihasta kiinni ja vei makuukamariin. Siellä hän aukaisi lipaston ja antoi minulle 60-70 luvun taitteessa saamani Kanadan lompakon. En edes sellaista muistanut. Saatesanat olivat ”Sinä olet veljeksistä kaikkein vähiten saanut ”. Tämän jälkeen hän näytti pankkikirjansa ja sanoi, että tulet hakemaan sitten kotiin. Totesin, että äläs nyt, antavat hieman troppia ja tulet sitten kotiiin.

Näin karjakeittiön ikkunasta, kun ambulanssi kaartoi pihaan. Lähdin astelemaan sen suuntaan. Isä tuli äidin saattelemana, eikä suostunut menemään lanssin takatilaan. Hoitaja sai mennä sinne. Isä istui kuljettajan viereen ja matka alkoi.

Klo 13 aikoihin sikalahti oli tehtynä ja olimme syömässä. Sanoin äidille, että pitänee soittaa Kankaanpäähän ja tiedustella mikä isällä tilanne. Näin tehtiin. Kankaanpäästä ilmoitettiin, että on juuri lähtenyt kohti Poria ja jatkotutkimuksia.

 

 

To be continued

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu