5. syys, 2019

Muistelua

Esikoiseni syntyi Selkämeren aluesairaalassa Kristiinankaupungissa. Asuimme Merikarvialla ja synnytykseen olisi kuulunut mennä Satakunnan keskus-sairaalan Poriin. Se vaan maineeltaan ei ollut kovin suuressa huudossa. Selkämeren aluesairaala oli edellä kävijä , sekä synnyttäjän, että koko perheen huomioimisessa. Sille tasolle ei ole  vieläkään synnytysosastot tainneet päästä tässä valtakunnassa. Pääarkkitehtina Kristiinankaupungissa oli synnytyslääkäri Guy Jungner, erinomainen mies.

Merikarvian kunta pyrki myöhemmin lopettamaan synnytysmatkat Kristiinankaupunkiin kustannussyistä. Raha puhui jo silloin, perheiden hyvinvoinnista viis. Tässäkään asiassa ei tullut annettua heti periksi. Äidit järjestivät mielenilmauksen ja yksi tuttu lehtimies teki varsin epämieluisan jutun kunnan toimista. Olin osaltani tätä junailemassa.  Kymmenkunta vuotta sitten olin syntymäpäivillä, jossa oli mukana tuolloinen Merikarvian kunnanjohtaja. Istuimme vastakkain ruokapöydässä. Hän ei minua muistanut, mutta kun virkistin muistia, niin johan muisti.

Ohessa linkki, jossa enemmänkin asiasta.

Ensimmäinen lapsi mullistaa koko elämän. Se on uusi, ennen kokematon juttu. Ravistelee myös parisuhdetta omalla tavallansa. Esikoiseni oli koliikkivaivainen, eikä nukkunut ensimmäiseen kolmeen kuukauteen juuri yhtään yötä. Rivitalokaksiossa elettiin kovia aikoja, kukaan ei nukkunut. Minkäänlaista tukiverkostoa ei ollut. Siihen ei auttanut muu kuin aika.

Tyttäreni oli ulospäin suuntautunut ja suhtautui varauksettomasti ihmisiin. Mieleeni on jäänyt kävelyreisu Jokioisilla, missä hän lyöttäytyi keskustelemaan erään mummon kanssa, siis ventovieraan. Siinä käytiin monet tärkeät asiat lävitse.

Karvian mummolassa hän myös vietti aikaa. Sieltä mieleen on jäänyt,  miten hän tohkeissaan selitti navetassa oloaan mummon kanssa. Hän oli istuskellut lypsyjakkaralla ja lauleskellut mummulle ja lehmille. Innoissaan hän myös kertoi, miten mummo oli antanut kolata lehmien ”kakkaa”. Suurimpia ilonaiheita oli myös muotinäytökset, mitä hän piti mummulle. Mummun niin alati muodikkailla vaatteilla.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu