29. joulu, 2018

Muistoja Karpaateilta osa 36. Uusi traktori

Talossa oli vanhan isännyyden ajoilta yksi traktori. Mörkö-Majuri v 1956. Siinä oli valuraitaiset etuvanteet ja moottoriksi vaihdettu 4- syl Ford Traderin moottori. Oma moottori oli jäädytetty rikki. Traktori oli täysin loppu.

Joskus v. 1975-76 uusi isäntä päätti nuorentaa kalustoa. Hän osti Tampereelta Fordson Majorin vm. 1958. Siinä oli Vilskeen etukuormaaja yksitoimisella nostolla, mutta kauhankääntö oli kaksitoiminen. Peräpainokin kuului kauppaan. Se oli sementtitynnyri. Kahdenkymmenen asteen viimassa hän sen sitten ajeli Tampereelta Karviaan.  Etukuormaaja oli hieman tehoton, koska se toimi Majorin omasta hydrauliikasta, joka tunnetusti on hieman lapsellinen.

Traktorilla tehtiin vajaan 20 peltohehtaarin työt. Sirkelöitiin ja haettiin metsästä 150 kuutiota puita. Viljaa ajettiin joulusta seuraavaan syksyyn, koska oma riitti vain vuodenvaihteen tienoille. Viljaa ajettiin Kankaanpäästä, Ikaalisista ja ympäri Karviaa tuolla hytittömällä koneella. Yksi talvi ajettiin kantoja Alkkian turvesoilta, kun sikalan lämmitykseen tarvittavat halot olivat hieman tuoreita. Kannot ja tuoreet koivuhalot sekaisin lämmittivät kuitenkin sen verran, ettei kaikki porsaat olleet pelkkiä lampunvarjostimia. Kärsä saattoi olla pidempi kuin muilla lajitovereilla.

Lukuisten starttipilotti käynnistysten jälkeen moottori alkoikin esittää uupumisen merkkejä. Tein maatalousoppilaitoksella v. 1978 siihen täydellisen moottoriremontin. Kampilinja jouduttiin oikaisemaan Kone-Ketolassa ankaran starttipilotin käytön johdosta. Remonttia ei olisi kannattanut tehdä, koska nelos-sylinterin putken alapään o-rengasura oli jo yläpuolelta syöpynyt. Niin kuitenkin tehtiin, kuin käskettiin. Uusi puolimoottori olisi maksanut 6000 markkaa.

Myöhemmin Majoriin laitettiin nokkapumppu ja etukuormaajakin kiinnitettiin takasiltaan. Siitä tuli traktori, jonka tunsin läpikotaisin. Eräänä kauniina päivänä nelos-sylinterin tiiviste päästi jäähdytysnesteet öljyn joukkoon ja traktori jäi nuokkumaan sikalan nurkalle. Traktori tulikin näyttelemään vielä jonkinlaista roolia, kunhan pääsemme tämän aikakauden loppuhuipennukseen

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu