24. syys, 2018

Lomalla

Olin  lomareisulla Zakinthoksen saarella Kreikassa. Saari on vihreä, vaikkakin karu, niin kuin nuo Välimeren saaret yleensä. Hotellit ovat pääsäntöisesti siistejä, äänieristys ei ihan suomalaista tasoa.

Kreikkalainen keittiö on yksinkertainen, lehtitaikinaa käytetään paljon, mutta kyllä sieltä syötävää jokainen löytää. Omaa herkkuani on Moussaka, perunan, munakoison ja jauhelihan yhdistelmälaatikko. Myös Saganagi, paistettu juusto kuuluu listalleni. Aamupalalla aito kreikkalainen jogurtti on sametin pehmeää. Teetä joutuu viikon juomaan, kahvi maistuu enemmänkin valopetrolille.

Yksi ikävä yhteinen nimittäjä monilla Kreikan saarilla on ollut. Heti kun lähtee hotellin ulkopuolelle, niin roskia on tienvarret täynnä. Kaupunkien keskustat on siistiä, mutta ns. haja-asutusalueet ja kaupunkien liepeet ovat törkyisiä. Roskiksia on hyvin vähän.

Sitten vähän kreikkalaisten elämästä. Keskipalkka on n. 750 e/kk. Bensiini maksaa saman, ellei  enemmän kuin meillä. Eläkkeet ovat n. 450 e/kk. Lapsen saa päivähoitoon, kun hän on 2,5 v vanha, eikä tarvitse enää vaippoja. Päivähoidosta pitää hakea klo 14.00, elokuun päivähoito on suljettu. Kouluissa ei opeteta esim. englantia, joten lapset laitetaan iltakouluun sitä opiskelemaan. Se maksaa 60 e/kk. Yliopisto-opinnot pitää maksaa täysin itse.

Tarjoilijat tekevät lomasesongin 6kk töitä ilman ensimmäistäkään vapaapäivää. Tämän jälkeen mennään keräämään oliiveja. Työttömyyskorvausta saa 6 kuukauden ajalta 1000 euroa.

Helsingistä kotiinpäin ajellessa katselin kotimaan maisemaa ja totesin, että on meillä asiat hyvin.

Sitä mietin, että miten tämä muutamia tuhansia vuosia ollut kulttuuri on voinut rakentaa tänne tällaisen maan. Ottaen huomioon, että vanhat sivistyksen lähtökulttuurit ovat tuossa kunnossa kuin ovat.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu