23. elo, 2015

Muistoja Karpaateilta osa 6. Isoisän ja äidin tarina

Isoisäni Jaakko Vihtori  syntyi Lapualla 24.10.1884. Vuoden 1899 lopulla, 15- vuotiaana Jaakko Vihtori monen muun pohjanmaalaisen nuoren tavoin asteli amerikkaan vievään laivaan. Hangon satamasta matka alkoi vasta valmistuneella S/S Polaris aluksella. Matka taittui Englannin kautta ja maksoi nykyrahassa 720 euroa.

Suurten järvien alueella  Michiganissa ja Ontariossa  oli vahvaa kaivostoimintaa, eikä siellä nuoren miehen ikää kyselty. Työ oli raskasta ja vaarallista  sortumien takia, mutta ansiot kohtuullisia.

 Miehen puulle vartuttuaan hän perusti perheen 1908, johon syntyi kaksi lasta . Poika s.1909 ja tytär s.1911  Alituisena vaivana oli jäytävä ikävä synnyinmaahan ja pohjanmaan lakeuksille, jossa olisi helppo hengittää.

Kesällä 1915 Turun satamassa kauppalaivasta asteli matka-arkkua vetäen raskaan työn karaisema, jäntevä 31- vuotias nuorimies. Poika oli lähtenyt ja palasi miehenä. Kuudentoista vuoden jälkeen jalat koskettivat jälleen isänmaan kamaraa. Silmissä siinteli synnyinseutu ja haave maatilasta. Amerikan unelma ja perhe siellä olivat nyt mennyttä elämää. Jaakko Vihtori palasi yksin suomeen. Lapualta Jaakko osti pienen maatilan. Uusi elämä oli alkanut.

 Viisi vuotta oli kulunut, kun  hän tapasi  Lapualaisen, Tampereella käsityön opettajaksi opiskelevan Iida Justiinan  synt 3.8.1901. Iida Justiinan vanhemmat olivat vankasti sitä mieltä, että nuoren naisen olisi syytä mitä pikemmiten avioitua tuon amerikassa olleen miehen kanssa. Tuohon aikaan vanhempien sana oli laki. Näin ollen, Jaakko Vihtori avioitui toisen kerran 38- vuotiaana 22 vuotiaan Iidan kanssa. Käsityönopettajaksi Iida ei enää valmistunut, eikä siinä ammatissa koskaan saanut olla.

Vuonna 1933 Jaakko ja Iida muuttivat Parkanon Lapinnevalle ja perustivat sekatavarakaupan. Kaupan sijainti ja aikakausi olivat kuitenkin epäedulliset  menestymisellä. 1939 he myivät kaupan ja ostivat maatilan Karvialta Pohjois-Satakunnasta pohjanmaan rajamailta. Karviassa he elivät lopun elämänsä.

Iidalle ja Jaakolle syntyi 2 poikaa ja 4 tytärtä. Yksi tyttäristä on äitini.

Jaakko Vihtorin amerikassa syntynyt poika kuoli Saksassa liittoutuneiden joukoissa taistellessaan toisessa maailmansodassa.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu