8. kesä, 2015

Muistoja Karpaateilta osa 2 Aikojen alussa

Toinen mailmansota oli päättynyt vain muutamaa vuotta aiemmin. 1940-1950 luvun taitteessa joukko nuoria miehiä lähti Ruotsiin metsätöihin. Osa oli jo ollut sodassa. Isäni oli joukon nuorimpia. Suomalainen mies ja ruotsalainen teräs olivat pitkään tunnettu ja töihin haluttu yhdistelmä maailmalla.

Työ oli ankaraa varsityötä. Tukit kaadettiin ja karsittiin käsin. Petkeleellä lykättiin vielä kuori pois, jotta rungot olivat "puolipuhtaita".

Lomalla käytiin muutama kerta suomessa. Osalla joukosta myös morsian odotteli kotimaassa. Heitä lahjottiin ja lepyteltiin tuliaisilla mm. kelloja ja nailonisia sukkia. Ne olivat vielä kotimaassa ylellisyystavaraa, eikä niin saatavillakaan.

Tämän matkan jälkeen vanhempani ostivat Kanniston. Peltoa oli 0,85 ha ja navettaan mahtui kolme nautaeläintä. Pirtissä oli kaksi huonetta, tupakeittiö ja makuukamari. Näin alkoi yksi monista suomalaisista tarinoista.  

Kommentit

tuula

09.06.2015 18:39

Ankaraa työtä ja niukkuutta, jonka todellisuutta ei pysty ymmärtämään.
Onneksi vanhemmillamme oli yrittämisen henki ja toivo paremmasta.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu