11. touko, 2014

Varttinkoski (oik.Kanttinkoski)

"Varttinkoski" on Karvianjoen yläjuoksulla ensimmäinen koski. Nuoruudessani koskella oli toimiva mylly ja voimalaitos patoineen. Omasta viljasta sai siellä erinomaista leipäjauhoa. Karjatilallisetkin vielä -70 luvulla jauhattivat viljaa merkittävästi. Itsekin työskentelin tuolloin vapaa-aikanani paikallisella tilalla. Joka viikko säkitettiin 60 säkkiä ohraa ja vietiin myllylle. Valmiina jauhoina säkkiluku kasvoi. Säkkejä joutui puljaamaan operaation aikana kolme kertaa. Myllyllä kaksi kertaa ja kolmannella piti kantaa tilalla varastoon.

Tällä kertaa vettä koskessa näkyi olevan todella vähän, vaikka se virtaa vapaana. Syynä lienee erittäin vähäluminen talvi. Voimakkaamman virtauksen aikana suvannon oikealla puolella on voimakas pyörre. Siihen on yksi ihminen menehtynyt. Kyseiselle paikalla teimme uimareisuja. Kysyin veljeltäni muistiko hän tuon meidän ("uimamaisteri") uintireisun. Kyllä hän muisti ja kertoi, että juuri tuohon pyörteeseen hän silloin joutui. Kosken alapuolinen alue joesta on yksi maamme parhaista Euroopan majavan esiintymisalueista.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu