2. touko, 2013

Vähän Zetorista

"Zetorihan on miehille, jotka kulkevat omia polkujaan! Muistan isän suorastaan rakastaneen peliään. Mutta kun, lapsesta mikään ei ollut kohdallaan -kamala ääni melkein aina tarvittiin kamfärttiä, peräkärry oli korkea johon oli vaikea päästä. Tähän varmasti vaikutti kyläläisten halveksunta zetoria kohtaan"

Yllä oleva on suora lainaus lukijani lapsuusmuistoista. Hyvin mielenkiintoista, miten oikeaan ne menevät. Kerrataanpa hieman zetorin suomi historiaa. Zetor oli tsekkoslovakialainen traktori. Kartalta katsottuna maa on hyvin kaukana idästä. Tsekkoslovakia kuului kuitenkin Neuvostoliiton etupiiriin, siksi Zetor miellettiin meilläkin itätraktoriksi. Kelvottomaksi, koska ryssäviha on juurtunut suomalaisiin syvälle.

Kamfärttiä tosiaan käytettiin helpottamaan zetorin käynnistystä. Olen itsekin nähnyt kunnostettavaksi tuodun Zetorin, jonka imuputken kumiosassa oli reikä ja siinä puutappi. Käynnistettäessä puutappi otettiin pois ja reijästä lirutettiin kamfärttiä. Ja kas, sankan savun saattelema Zetor alkoi käydä jyskyttää. Zetor oli aikanaan teknisesti hyvinkin edistynyt. Siinä oli ratkaisuja, jotka tulivat länsitraktoreihin pääosin kuusikymmentäluvun alkupuolella.

Ajat ovat muuttuneet. Zetoria arvostetaan nostalgiatraktorina. Hyvin kunnostetun zetorin hinnalla saa nykyisin kolme Fordsonia. Kukapa olisi uskonut.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu