24. maalis, 2013

Pääsiäisen aikaan

Tänään on oven takana kolkutellut useaan otteeseen virpojia. Pieniä noitia, jotka tuovat koristellun pajunoksan. Toiveena heillä on, että vastalahjaksikin jotakin saisi. Yleisemmin se on suklaamunia, tai rahaa. Ne ovat niitä tämän ajan pääsiäisperinteitä.

Koitin muistella, miten syntymäkodissani pääsiäistä vietettiin.  Pääsiäinen oli rauhallista aikaa, mutta silloin sai kyläillä kavereiden luona. Ennen pääsiäistä äitini teki aina mämmiä. Se oli silloin kaikkien herkkua. Valurautapata oli aamusta keittiön puuhellalla. Päivä siinä keitettiin, ilmeisesti ruisjauhoista tehtyä vahvaa puuroa. Siirappiakin taisi joukossa olla. Vahva puuro laitettiin tuokkosiin, ropposiksikin taidettiin sanoa. Iltayöstä ne ladottiin leivinuuniin ja aamuyöstä otettiin pois. Se on kirkkaana vieläkin mielessä, miten kiire oli aamulla päästä mämmiä maistamaan. Jokainen meistä klopeista oli eteisen penkillä jäähtymässä olleista tuokkosista omaa varaamassa. Se oli yksi vuoden kohokohdista. Hyvää kun ei ollut tarjolla joka päivä.

Uusimmat kommentit

05.12 | 20:07

Viljo oli appiukkoni. Viljon saama Böömiläinen kristallimaljakko 5000.s Zetorista on meidän olohuoneen pöydällä !

22.08 | 12:06

Siinä saa taas katsella oman käden aikaansaannosta. Tosi hyvä tuli😊😉

31.07 | 08:11

Oletko Zetorimiehiä ? Raahea lukuunottamatta kaikki kerhot hiljaa. Vanhat tapahtumakalenterit. Onko Tyrväällä kyntökisoja tänä vuonna ?

13.06 | 05:58

Nyt sitte vain kaikille koneille kuski pukille ja siinä on komea letka seuraaville karvia päiville! 😁 😉

Jaa tämä sivu